javascript for döngüsüDeğerli arkadaşlar,
Bu günkü dersimiz for döngüsü,
for döngüsü kısaca açıklayalım,
For döngüsü javascripte,en çok kullanılan döngüdür.For döngüsünü döndürmek için basit bir sayaç kurulur.ve bu sayacın her bir dönmesinde oluşacak olaylar dizisi for döngüsünün süslü parantezleri arasına yazılır.
for döngüsü temelde iki ana bölümdenoluşur.İlk bölümde sayacımızı dönmesini sağlayan şartlar, ikinci bölümde ise sayacın her döngsunde yapılacak olan işlemin yapıldığı kod bölümü.Hemen bir örnekle kısaca izah edelim.

var x=0
for (var i=0; i<n, i++ ) { x=x+i; }
return x;

yukardaki parantezle yazdığımız kısım for döngüsünün yanı kısaca sayacımızn dönmesni sağlayan şartları ihtiva eder.
i=0; i<n; i++ bu kod ne anlama geliyor açıklyalım.
sayacımız 0 dan başlatık (var i=0)
sayacımızn dönnmesini şarta bağladık (i<n)
sayacımızın istdiğimiz şekilde (i<n) dönmesini sağlayan i değerini her döngü sonrası bir arttık (i++)
Gelelim kod kısmına;
x diye bir değişken tanımladık ve bu değişkeni 0(sıfır) dan başlatarak şart sağladığı sürece return komutu ile döndürdük.
For döngümüzün ilk kod bloğunun çalışması sonucunda,süslü parantezler arasında yazdığımız x=x+i ifadesinin bir değer almasını sağladık.
örnneğin döngümüz ilk kez çalıştığında başlangıçta tanımladığımız x=0 değişkeni artık etkisni kaybedecek ve x'in yeni değeri 1 olacaktır.Aynı şekilde döngüye devam edecek olursak ikinci döngünun sonunda yeni x değerimiz 3 olacaktır.bu döngü, şartımız olan i<n (n doğal sayı) olacak şekilde döngümüz dönecek ve n.inci döngü sonunda yeni bir x değişkeni ortaya çıkacakır.

örneğin sayacımız 4 kez dönsun ve bakalım 4 dönüşün sonunda x başlangıçtaki x değişkenimizin değeri ne oluyor hep birlikte görelim.
x=x+i
1=1+0
2=1+1
4=2+2
7=4+3
Yukardaki eşitliklerden görüleceği üzre; her döngü sonunda yeni bir x değeri ortaya çıkmaktadır.Yani 4 döngü sonunda yeni x değerimiz 7 olmakta..
İşte for döngusu içinde şart sağlandığı sürece return foksiyonu ile dönen x değerimizin nihai (son) değeri şart ortadan kalktığı anda ortaya çıkar.Yani döngü biter ve en yeni x değerimiz kullanıma hazır olur.

Ş imdi yukardaki for döngüsüne dikkat ettiyseniz birden n kadar olan sayıların toplamını veren bir döngü,yazdığımız kodları daha efektif yapmak için bir fonksiyona bağlayalım ve birden n kadar olan sayıların toplamını veren bir fonksiyon yazalım.örnek olarak ekrana yazdıracağımız birden 5 kadar olan sayıalrın toplamını veren foksiyonumuza son şeklini verelim.

function toplam (n) {
var x =0;

for(i=0;i<=n;i++) { x=x+i; }
return x;
}
console.log(“1+2+…5=”+toplam(5))
document.write(“1+2+…5=”+toplam(5))
yukardaki kodlardan görüleceği üzre, iki farklı çıktı aliyoruz, ilki console.log() foksiyonu ile konsole , ikinci çıktı ise document.write() fonksiyonu ile ekrana çıktı almasını sağlıyoruz.Bu foksiyon sayesinde birden istedeğiniz sayıya kadar olan toplamı bulabilsiniz.Örneğin 1 den 100 e kadar olan sayıalrın toplamımı nı foksiyonda yerine koyup çalıştırısanız 5050 olduğunu göreceksiz.Dilerseniz foksiyonumuzu prompt() komutu ile daha da zenginleştirebilir, web sayfanıza gelen ziyaretçilerin kullanımana bile sunabilisiniz.Bununla ilgili yapmış olduğumuz faktoriyel hesaplam adlı javascript dersimiz okumanızı tavsiye ederim.
For döngüsü ile başlayıp fonksiyonlara uzanan bir uzayan bir çalışma oldu.Javascripte yeni başlaynlara yararlı olacağnını ümit ediyorum.Böylece bir yazımızın daha sonuna geldik.Yazının tüm okuyanlara yararlı olması dileğiyle..

esen kalın..
lazbiyolog

Yorum bırakın